Travertin al 2000 jaar in gebruik

De Italiaanse natuursteen soort Travertin is al duizenden jaren in gebruik. Het Colosseum in Rome is er bijvoorbeeld mee gebouwd en vele andere beroemde gebouwen in het Romeinse Rijk. In Nederland is het sinds jaar en dag een zeer bekende natuursteensoort, die heel veel is toegepast als vensterbank, vloer, wandafdekkingen en trappen vooral in interieurs.

Travertin is er in vele soorten en kwaliteiten

Travertin wordt gevonden in Toscane de Italiaanse provincie waarin ook de steden Florence en Siena liggen, maar ook verder in Italie bij Tivoli vlak bij Rome zijn travertin groeves te vinden. Het aanzien van travertin is beige crème met donkerder delen. Die delen kun je het beste zien als een soort lagen die boven op elkaar liggen. Zo is het ook ontstaan in de groeve uit kalk afzettingen. Er zijn heel veel soorten travertin in uiteenlopende kwaliteiten beschikbaar. We onderscheiden vele soorten met namen als:  Travetin Toscane, Travertin Toscane Scuro, Travertin Toscane Clasico, Travertin Toscane Noce, Travertin Romano Classico, Travertin Chiaro, Travertin Romana Oniciato, Travertin Romano Scuro. De vele namen voor travertin zijn in gebruik om de vele tintverschillen te kunnen duiden.

Heeft u een vraag over Travertin of onze diensten?

Travertin en kleine gaatjes

De soort travertin heeft als kenmerk dat er kleine gaatjes in zichtbaar zijn. Dat wordt veroorzaakt door zachtere delen die in de travertin voor kunnen komen. Soms wordt de travertin dan ook gestopt als men die gaatjes niet wil zien. Technisch is er helemaal geen probleem met die kleine gaatjes, dat maakt de steen niet minder duurzaam. Wat ook meehelpt, is dat het materiaal in een vrij zijde matte uitvoering toegepast wordt en dat er kleur en tintverschillen zichtbaar zijn. Dat levert in het gebruik een heel praktische vloer of andere toepassing op.

Travertin en duurzaamheid

Sinds jaar en dag wordt travertin toegepast, de travertin vloer in blokpatroon zoals op de foto zichtbaar is, was zeer populair in de 60 tiger jaren. Dat aanzien is net als het design meubilair van toen aan een revival bezig. Natuursteen veroudert dan ook niet snel en is feitelijk tijdloos. Los even van het feit of de kleur die travertin kan hebben iemands smaak is.

Travertin Scuro, Claro en Noce

Travertin Scuro betekent donkere travertin in het Italiaans. Travertin Claro betekent het tegen over gestelde dat is namelijk licht in het Italiaans. Terwijl Noce op een meer nootachtige kleur duidt. Vooral die Noce kleur is zeer gewild in het huidige interieur.

Travertin als breuksteen muur

Een andere toepassing die we hier laten zien is die als ruwe breuk wand. Feitelijk is hier sprake van brokken travertin die in een muur verwerkt zijn. De vloerdelen die zichtbaar zijn op de andere foto’s,  worden steeds groter en monumentaler van aanzien. Er is een enorme variatie mogelijk. Daarmee volgt travertin de trend van steeds grotere vloer velden. Om dat goed te verwerken vereist dat Italiaans vakmanschap waarover wij bij Galante in ruime maten beschikken. Want het verwerken bepaalt voor tachtig procent het aanzien van een vloer of wand. Vooral dat verwerken en de vakkennis die daar voor nodig is, wordt nogal eens onderschat in Nederland.

Travertin in grote vloervelden

In de toepassing op de foto met het witte bankstel is te zien hoe het er uit ziet als het in grote dimensies toegepast wordt. En zelfs als stroken vloer waarbij wij er als bedrijf op letten dat de tekening mooi doorloopt en dat de kleurovergangen zo vloeiend mogelijk zijn. Dat hangt sterk samen met de kwaliteit van de partijen travertin die wij uit Italie laten komen. En Galante als Italiaans bedrijf kent de taal en weet de weg. Daarmee kunnen we tegemoet komen aan de wensen van al onze klanten die juist voor kwaliteit gaan.

Heeft u een vraag over Travertin of onze diensten?