WAAROM EEN VENSTERBANK?

Een vensterbank is zoals het woord het al zegt een bank in het venster. Op die plekken had je goed en voldoende licht zodat je daar goed kon lezen. In oude huizen is een vensterbank ook letterlijk een bank waarop je kon zitten, dicht bij het raam. Tegenwoordig wordt een vensterbank langs het gehele raam geplaatst als een soort afwerking van de raampartij. In sommige huizen moet je er om vragen wil men nog een vensterbank plaatsen. Op de vensterbank staan vaak planten en snuisterijen.

Binnen en buiten vensterbank

Binnen wordt een vensterbank aangebracht om planten op te kunnen zetten en als afwerking van een raampartij. Bij buitengebruik van een natuursteen vensterbank gaat het om een bouwkundige toepassing waar de constructie om vraagt. De afwatering van het water dat langs de kozijnen loopt, vraagt om een oplossing. Zou men niets doen dan loopt het op de muur en zelfs in de muur en dat wil je niet. De vensterbank dient als overgang tussen kozijn en metselwand om het water dat langs de ramen loopt van de muur weg te leiden. Daarom steekt een vensterbank altijd enigszins over de muur heen

Vensterbank van kalksteen

Vensterbanken voor binnen gebruik van kalksteen zoals Travertin, Trani, Botticino zijn het meest gevraagd. Zij worden in de groeve al op de gewenste vensterbank breedte en diepte vóór gezaagd en zo aangeleverd. Deze vóór geproduceerde vensterbanken zijn dan ook wat goedkoper dan vensterbanken die uit een plaat gezaagd moeten worden. Sommige graniet soorten zijn zelfs ook als standaardwerk te verkrijgen. In het steenhouwersjargon heeft men het over standaardwerk als het zo ingekocht kan worden bij de groothandel. Maatwerk wordt het als het uit een plaat op maat gezaagd moet worden. In alle gevallen, informeer wat de mogelijkheden zijn.

Contact gegevens

Croy 39 (Industrieterrein De Hurk)
5653 LC Eindhoven
Tel: 040-251 69 86
Fax: 040-251 55 55
info@galante.nl
KvK 17071863